در مقاله قبلی با توابع مثلثاتی آشنا شدیم؛ در این مقاله با مفهوم دایره مثلثاتی و کاربرد های آن آشنا می شویم. دایره مثلثاتی یا واحد، دایره ای است با شعاع یک که محور x آن محور کسینوس ها و محور y آن محور سینوس هاست. همانطور که می دانیم مقداری بیش از 1 و کمتر از 1- برای سینوس و کسینوس امکان پذیر نیست که این در دایره مثلثاتی نیز لحاظ شده است:
همانطور که در شکل بالا می بینیم تصویر شعاع مشخص کننده زاویه t بر روی محور x ها برابر با cos t و روی محور y ها sin t است که رابطه فیثاغورث بین شعاع و تصویر شعاع زاویه بر دو محور برقرار است:
(1)
همانطور که می بینیم در هر زاویه 90 درجه یا π/2 رادیان، زاویه یک ربع از دایره می پیماید. با توجه به 360 درجه بودن دایره، این دایره دارای چهار ربع است. دیگر کاربرد دایره مثلثاتی تعیین علامت سینوس، کسینوس و دیگر توابع مثلثاتی در یک زاویه خاص است.
ربع های دایره مثلثاتی و علامت توابع مثلثاتی در هر کدام از آنها؛ معمولا با کلمه هستک (ه: همه در ربع اول مثبت ، س: سینوس در ربع دوم مثبت ت: تانژانت در ربع سوم مثبت ک: کسینوس در ربع چهارم مثبت ) به خاطر سپرده می شود.
زاویه هر ربع به صورت زیر است؛ k می تواند هر مقدار صحیحی را شامل شود:
ربع اول
ربع دوم
ربع سوم
ربع چهارم
*تمرین حل شده)
توابع مثلثاتی زاویه 47π/6 را تعیین علامت کنید.
برای تعیین علامت این توابع باید ابتدا مشخص زاویه در چه ربعی از دایره قرار می گیرد پس باید بزرگترین مضرب زوج ممکن π را از زاویه استخراج کنیم و مقدار باقی مانده را تعیین مکان کنیم.
با توجه به اینکه 11π/6 ما بین 3π/2 و 2π قرار دارد؛ زاویه مدنظر ما در ربع چهارم واقع شده. با توجه به دایره مثلثاتی، سینوس منفی، کسینوس مثبت و حاصل تقسیم آنها تانژانت منفی خواهد بود.
تبدیلات سینوس زاویه
برای ما کار با زوایایی که ما بین 0 و π/2 هستند ساده تر است پس خوب است زاویه ای را ما بین این دو زاویه درنظر بگیریم و فرمول های کلی بر اساس سینوس آن زاویه در سه ربع دیگر پیدا کنیم.
(2)
*تمرین حل شده)
(sin(π/6 برابر با 0.5 است؛ (sin(7π/6 را بیابید.
از بخش سوم تساوی 2 که مربوط به ربع سوم است استفاده می کنیم؛ سینوس زاویه مدنظر برابر 0.5- است.
تبدیلات کسینوس زاویه
به مانند سینوس، روابط تبدیلی مابین کسینوس نیز برقرار است. البته با اینکه t ابتدا برای مابین 0 و 2/π تعریف شد، اما می توان این تبدیلات سینوس و کسینوس را برای هر زاویه ای استفاده کرد.
(3)
تبدیلات تانژانت زاویه
با تقسیم رابطه 2 و رابطه 3 بر هم تبدیلات زاویه تانژانت نیز بدست می آید:
(4)
تصاویری از مقدار سینوس و کسینوس زوایای مهم
2 پاسخ
ربع ها را اشتباه نوشتید
تصویر اصلاح شد. ممنون که همراه ما هستید.