نیروی گرانش
نیروی جاذبه ای است که بین دو جسم به یکدیگر وارد می شود و جهتش به طرف جسم دیگر است. از طرفی بزرگی این نیرو وزن خوانده می شود. اگر قانون دوم نیوتون را برای جهت ارتفاع بنویسیم و سمت بالا را طرف مثبت محور در نظر بگیریم و زمین را در پایین سو؛ تمامی اجسام نیروی جاذبه ای به سمت سیاره زمین خواهند داشت.
با توجه به اینکه این نیرو به سمت پایین است، شتاب آن نیز همین شرایط را دارد:
وزن و نیروسنج
نیروسنج وسیله ای است که اندازه نیروها را تعیین می کند.
سازوکار این دستگاه بدین صورت است که جسم را در حالت تعادل قرار می دهد و با کشش لازم مقدار نیروی وارده به جسم را تعیین می کند.
*تمرین حل شده)
جسمی با جرم 5kg به نیروسنجی وصل شده و در حالت تعادل است؛ نیروی وارده از طرف نیروسنج به جسم چقدر و در چه جهتی است؟ (g=10 m/s^2)
با توجه به سکون جسم:
اگر نیروی نیروسنج را W در نظر بگیریم:
که جهت آن بالاسو است.
نیروی عمودی (تکیه گاه)
اگر روی تشکی بایستید با انکه زمین شما را به سوی خود می کشد، ساکن میمانید. دلیل این تغییر شکل تشک به سمت پایین و هل دادن شما به سمت بالا توسط تشک است. به این نیرو، نیروی عمودی گفته می شود. هرگاه جسمی به سطحی نیرو وارد کند، سطح تغییر شکل پیدا کرده و نیرویی عمودی بر جسم وارد میکند. نماد این نیرو N است.
*تمرین حل شده)
به جسمی ساکن با جرم 4kg، نیروی F=-30j وارد می شود، نیروی عمودی سطح آن چقدر است؟
با توجه به سکون جسم:
اصطکاک
نیروی f، نیروی مقاومتی است که بدلیل جوش های تماسی در برابر حرکت اجسام به وجود میآید. این نیرو فقط در خلاف جهت حرکت است و با حرکت اجسام مخالفت میکند. گاهی می توان از وجود آن چشم پوشی کرد، در مقاله مخصوص به خود بصورت کامل به آن پرداخته خواهد شد.
کشش
وقتی یک ریسمان بدون جرم و کش ناپذیر را به جسمی می بندیم، نیروی T که به جهت برون سوی جسم و در راستای ریسمان است به آن وارد می شود،اشکال مختلف آن نیز بصورت کامل بررسی خواهند شد.